november 28, 2023

Waarom het scheiden van afval zo belangrijk is

afval

In Nederland is afval scheiden inmiddels haast normaal. Bijna ieder huishouden scheidt het afval. Niet zo gek, afval scheiden is namelijk erg belangrijk. Daarbij is het een stuk goedkoper. Genoeg redenen dus om afval te scheiden. Waarom afval scheiden precies zo belangrijk is en waarom het ook een stuk goedkoper is, leggen we je uit in dit artikel.

 

Afval scheiden doe je door middel van verschillende containers. Zo kun je bijvoorbeeld een gesloten container voor het gft afval gebruiken en een handige rolcontainer voor papier. Er zijn speciale afvalbakken voor veel verschillende soorten afval. Op die manier kun je afval scheiden voor jezelf gemakkelijker maken.

Afval scheiden is goedkoper

Afval scheiden is goedkoper dan al je afval simpelweg bij het rest weggooien. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom en je betaalt behoorlijk wat geld om dat afval op te laten halen. Hoe dat gebeurd, verschilt per gemeente. In de ene gemeente betaal je voor de vuilniszakken, in de andere gemeente wordt gewerkt met containers en betaal je iedere keer als de container geleegd wordt. Hoe het ook geregeld is, het laten ophalen en verwerken van restafval is behoorlijk duur, omdat het afval verbrand moet worden en niet hergebruikt kan worden. Door je afval te scheiden, heb je een stuk minder restafval dat moet worden opgehaald en betaal je daar dus ook een stuk minder voor. De andere afvalstromen zoals gft, plastic en papier en karton zijn een stuk goedkoper.

Afval scheiden bespaart CO2

Afval scheiden zorgt voor het besparen van CO2. Door afval te scheiden kan namelijk veel afval gerecycled worden. Door afval te recyclen, hoeven er geen nieuwe grondstoffen te worden gemaakt, waardoor er veel minder energie nodig is. Omdat er minder energie nodig is voor het recyclen van afval dan voor het maken van nieuwe producten, zorgt het scheiden van afval er dus ook voor dat er veel minder CO2 wordt uitgestoten. Dat is natuurlijk erg goed voor het milieu en het klimaat.